Podporujeme naše žáky ve čtení. Vždyť v knihách najdeme všechno vědění světa, velký kus lidské historie i zhmotnělé představy a fantazie. Kdy jindy než v březnu tedy uskutečnit setkání s autorem dětských knih?

Ve čtvrtek 14. března 2019 do naší školy zavítal ilustrátor a spisovatel Petr Morkes. V jeho tvůrčím životopisu najdeme nejen autorská knižní díla o Komisaři Vrťapkovi, ale také letitou práci v redakci Mateřídouška, Sluníčko a v současné době v redakci časopisu Čtyřlístek. Ilustrace tohoto autora se objevují v mnoha knihách českých spisovatelů pro děti a mládež.

Workshop byl zaměřen na hlavní téma Morkesových knih – detektivní pátrání. Žáci měli společně s Komisařem Vrťapkou najít zločince, který unesl Smolíčka. Především díky dobrému pozorovacímu talentu přítomných žáků, znalosti klasických českých pohádek, vyluštěné křížovce a doprovodných nápověd od autora děti nakonec dosáhly úspěchu a Smolíčka našly. Akce byla ukončena autogramiádou přinesených knih a památníků. Někteří žáci si ještě navíc díky losovací soutěži odnesli pěkný dárek. Tak a teď hurá do knihovny a pustit se do čtení!

Linda Johanidesová

foto: https://www.zonerama.com/sadovka/Album/5163977